23 April 2011

NKI berprogram di Taman Tamadun Islam (TTI)

Peserta bergerak menaiki bas masing-masing
Alhamdulillah selesai usai solat suboh dan mendengar kuliah subuh yang mengupas berkenaan tentang kepentingan ilmu oleh al-Fadhil Ustaz Hasbi daripada SPI Negeri Terengganu kami membuat persiapan untuk ke TTI. Selesai sarapan kami berhimpun di dataran SMKADG untuk mendengar taklimat dan bergerak secara berkumpulan mengikut agihan bas masing-masing. Suasana nampak meriah seolah VIP yang diberi penghormatan bas-bas NKI (12 buah) telah diiringi oleh empat biji rider (pis bermotor) dan sebuah kereta peronda.
Peserta berhimpun di Dataran TTI sebelum masuk ke TTI
Perjalanan dari SMKADG ke TTI hampir 30 minit. Kami tiba di TTI lebih kurang jam 8.30 pg. Bilangan yang hampir menceceah 500 orang seumpama Pulau Tuan Man di tawan oleh para peserta NKI. Kami diberikan taklimat sekali lagi serta mendengar ucapan alu-aluan selamat datang daripada wakil TTI sebelum dipersilakan masuk untuk melihat monumen-monumen menarik yang terdapat di TTI. Berada di TTI seolah-olah berada di seluruh dunia Islam. Hampir jam 12.30 ptg kami bergerak ke Masjid Kristal untuk istirahat dan solat Zohor berjemaah.
Guru-guru pengiring bergambar dihadapan monumen Kubah Sakhrak
Selepas solat setiap orang dibakalkan makanan tengahari dan setelah itu program diteruskan dengan aktiviti explorace. Em program yang menarik...... nantikan laporannya nanti......

Lawati laman web SPI Melaka untuk album http://spimelaka.bpi.edu.my/


Tiada ulasan: