16 April 2011

Usrah medium pengukuh Ukhuwah

15 April 2011 الحمد لله tahniah buat MT BADAR sesi '09/'10 kerana berjaya melaksanakan liqa' usrah pertama. Semoga tautan ukhuwah yang terjalin akan melahirkan natijah yang besar dalam meneruskan dakwah fillah.
Tautan ukhuwah yang bersandar di atas dasar akidah serta pancaran dari kasih kerana Allah (حب في الله) mempunyai nilai yang sangat tinggi di sisi Allah. Ia punca kemanisan iman dan tiket untuk mendapat payungan Allah di mahsyar. Memperkukuh ukhuwah (tali persaudaraan) merupakan sunnah daripada sunnah yang unggul. Jika kita menelursuri sirah, kita akan dapati Rasulullah telah mempersaudarakan di anatara muhajirin dan ansor. Dua gandingan mantap yang dapat menarik nusrah Allah (bantuan Allah). Nilai persaudaraan yang ada menjadi cerminan buat Umat Islam sejagat sepanjang zaman. Team work yang sukses menjadi asas kukuh organisasi yang mantap dan berjaya. Mengapa tidak kita garap dan ambil pati sarinya untuk kita terapkan di dalam organisasi kita. Rangkaian Ukhuwah yang umpama satu bangunan saling mengukuhkan anatara satu sama lain. Ukhuwah  yang umpama satu badan yang saling merasai satu sama lain. Bukan seperti enau dalam belukar yang hanya berusaha untuk melepaskan pucuk masing-masing atau yang lebih teruk manusia yang tidak menghiraukan orang lain yang menganggap teman disekeliling hanya sekadar batu yang boleh diinjak untuk dia dapat naik ke atas. 
Semoga Allah memberi kesadaran kepada kita untuk meletakkan pandangan Allah sebagai keutamaan daripada pandangan-pandangan selainnya. Allah yang kekal. إِنَّ اللهَّ هُوَ الْبَاق 
 

Tiada ulasan: