10 April 2015

Majlis Penghayatan Peristiwa Israk wal Mikraj

Bermula jam 7.15 pagi dengan bacaan Al-Quran secara berjemaah. Bacaan telah dipimpin oleh Saudara Sazwan Md Isa dan Sdr. Umar bin Redzuan. Setelah itu program diteruskan dengan tazkirah penghayatan Israk wal Mikraj.
Antara peristiwa penting yang disampaikan adalah kepentingan menjada solat bagi setiap umat Islam. Setiap manusia dicipta bersama-sama mereka nafsu yang menuntut kepada kerosakan jika tidak dikawal. Allah telah mencipta nafsu dengan sifat yang sukar dikawal. Bersama-sama nafsu, Allah kurniakan akal. Namun akal juga semata-mata tidak mampu mengawal nafsu, bahkan nafsu yang tidak terkawal akan menggunakan akal untuk mencapai kehendaknya. Nafsu perlu dikawal dengan iman dan amal. Ditundukkan dengan banyak berpuasa dan mendekatkan diri kepada Allah. Begitu juga solat yang dapat dilaksanakan dengan sempurna pasti akan mnghalang diri dari melakukan merosakan dan kemungkaran.
Perkukuh keimanan perkemas amalan dan ikhlaskanlah hati... pasti jiwa akan mutmain (tenang) dan kambali kepada Tuhan dengan keadaan salam (selamat)

Tiada ulasan: